KROMME RIJN CONCERTEN BUNNIK
Facebook Stichting
Kromme Rijn
Concerten


Gluren bij de buren
Stichting Zeister Muziekdagen

DE LOCATIE

Oude kerk Bunnik

De vaste locatie van de Krommerijnconcerten is de Oude Dorpskerk in Bunnik aan het Kerkpad nummer 2. Vlakbij stroomt de Kromme Rijn en daaraan liggen de Witte Huisjes, die sinds eeuwen verbonden zijn met de kerk, meestal als kosterswoning.

Sinds de grote verbouwingen in de 20ste eeuw zijn kerk en huisjes, naast hun functie voor eredienst en kerkelijk sociaal leven, veelvuldig in gebruik voor muziek maken en feestvieren, bijvoorbeeld voor concerten, CD opnamen, sociaal culturele activiteiten, feesten en partijen. De akoestiek van de kerk met z'n houten plafond heeft onder musici een zeer goede naam.

historie schildje

Het oudste deel van de kerk, de kerkzaal, dateert uit eind 13e eeuw, maar pas in 1566 kreeg de kerk zijn huidige omvang. Toen werd - nog in Romaanse stijl !- een nieuwe koor aangebouwd.
verder lezen

De bakstenen toren is aanmerkelijk ouder. Hij werd, in Romaanse stijl, gebouwd rond 1200 en diende als uitkijktoren, om te waarschuwen bij brand en gevaar. De toren was waarschijnlijk ook verdedigbaar: de ramen op de begane grond zijn onmiskenbaar schietgaten.
verder lezen

De Witte Huisjes hebben uiteraard hun eigen geschiedenis en speelden door de eeuwen heen af en toe een rol in het kerkelijk leven.
verder lezen

De Witte Huisjes langs de Kromme Rijn

Gegevens voor deze teksten zijn ontleend aan Henk Reinders’ De Oude Dorpskerk te Bunnik, Uit het verleden van een gebouw en een gemeente; een uitgave van de Hervormde Kerkvoogdij te Bunnik, 1988.