De witte huisjes

De Witte Huisjes hebben uiteraard hun eigen geschiedenis en speelden door de eeuwen heen af en toe een rol in het kerkelijk leven. Het voorste deel (de grote zaal bestond nog niet) diende rond 1593 als kosterwoning, annex school, catechesatie-gebouw. Halverwege de 17de eeuw was er een kroeg gevestigd. Later woonden er schippers, voor wie deze plek erg geschikt was. In 1754 koopt een schipper de Huisjes, en laat ze vergroten tot de omvang die ze nu hebben. Zijn vrouw gaat er een winkel drijven: de plek van haar winkeldeur is nog steeds in gebruik als toegang tot het Kromme Rijn terras van de huidige grote zaal.

Ook een smid heeft er gewoond, een winkelier in grutterswaren en enkele bakkers.

In 1913 koopt de Hervormde kerk de Huisjes terug en wordt ze grondig opgeknapt. Maar bakkerij Van Ettekoven blijft er gevestigd, tot 1948! In 1971 kwamen de Huisjes leeg te staan. Ze waren toen al onbewoonbaar verklaard. Het besluit tot restauratie was echter door de kerkvoogdij genomen en de plannen lagen klaar. Er werd ijverig gespaard, er werd aktie gevoerd onder het motto ‘redt de Witte Huisjes’ en in 1974 kwam er bovendien geld beschikbaar via Monumentenzorg.

Op 30 augustus 1975 werden de Huisjes feestelijk in gebruik genomen als kerkelijk centrum. Sindsdien worden de verschillende ruimten door de eigenaar ook verhuurd voor tal van andere doeleinden. Zo beschikt Kromme Rijn Concerten tijdens de concert-zondagen over de ruimten op de begane grond, voor de inleidingen vooraf, de voorbereidende muzieklessen voor basisschoolleerlingen en voor de concertpauzes.