KROMME RIJN CONCERTEN

15 december 2013

ARTO Ensemble
   - Twee generaties

Rosina Fabius - zang
Nancy Braithwaite - klarinet
Amarins Wierdsma - viool
Prunella Pacey - altviool
Guus Fabius - cello

Zie onderstaande links voor nadere informatie

Zondagmiddag 15 december werd in de vernieuwde Oude Dorpskerk van Bunnik door het ARTO Ensemble met twee generaties muziek uit twee eeuwen ten gehore gebracht.

Nancy Braithwaite op klarinet en haar dochter Amarins Wierdsma op viool, Prunella Pacey op altviool en Guus Fabius op cello openden het concert met een kwartet voor strijkers en klarinet van J. N. Hummel die rond 1800 een gevierd pianovirtuoos en componist was. Het was een prettig te beluisteren stuk waarbij niet een solo instrument door de anderen begeleid werd maar alle instrumenten met een eigen rol mooi samenklonken. Het tweede deel “La seccotura, allegro molto” bevat maatwisselingen waarbij verschillende maatsoorten op de instrumenten tegelijk samenvallen wat is bedoeld om de muzikanten te “prikkelen”. De muzikanten op het podium speelden het met veel plezier, maar zoals vooraf was beloofd hadden de toehoorders er geen problemen mee.

Daarna werd van het programma afgeweken. Rosina Fabius, mezzosopraan, zong "Der Spinnerin Nachtlied". De tekst "Es sang vor langen Jahren" is een gedicht van Clemens von Brentano waarbij de hedendaagse Estse componist Arvo Pärt in opdracht muziek gecomponeerd heeft. Het spreekt van eenzaamheid en weemoed waarbij de zangeres subtiel begeleid werd door altvioliste Prunella Pacey (haar moeder) en violiste Amarins Wierdsma. De instrumenten namen af en toe de hoofdrol en de zangeres zweeg. Ook zonder tekst werd droefheid intens verklankt. Als de zang werd hervat sprak de tekst toch weer van hoop: “Gott wolle uns vereinen”. Een stuk dat goed in een kerk past en heel mooi werd uitgevoerd.

In het laatste stuk voor de pauze trad het volledige nieuwe ARTO Ensemble aan voor een vertolking van een deel van “Biografiye” van Jeff Hamburg. Deze hedendaagse componist geboren in Amerika in een Ukraïns-Joodse familie zocht in Europa en Ukraïne naar zijn wortels, en vond in een jiddische tekst van Yakov Glatstein de inspiratie om zijn reiservaringen op muziek te zetten. In de muziek was tonaliteit en ritme van de Chassidim (Klezmer) opvallend, en ook Russisch/Ukraïnse invloeden waren hoorbaar. Elk instrument droeg hier even sterk bij aan het totale klankbeeld, maar het instrument zangstem trok toch de meeste aandacht. Het stuk werd door ARTO prachtig uitgevoerd.

Na de pauze presenteerden de drie strijkers het strijktrio Opus 9 no 1 van Ludwig van Beethoven. In latere tijden werd een trio vergroot tot een kwartet door een tweede viool toe te voegen. Violiste Amarins Wierdsma maakte samen met altvioliste Prunella Pacey en cellist Guus Fanius duidelijk dat een goed strijktrio een volledige muziekervaring biedt.

Als laatste op het programma zong Rosina Fabius begeleid door haar ouders (het Fabius Ensmble) drie mooie engelstalige volksliedjes. Met de speciale arrangementen voor de ongebruikelijke instrumenten combinatie vormden de drie liedjes een serene afsluiting van de concertmiddag.

Maar als toegift trad nog eens het volledige ARTO ensmble aan voor een uitvoering van een Christmas hymn waarbij Amarins Wierdsma niet haar viool maar een kerstklok hanteerde.

Rudi van Houten